Thursday, 31 March 2016

Resepi : Cucur Badak

Assalammu'alaikum and good day! 

Kejap je dah hari Jumaat dah.. sekarang masa cepat berlalu kan? sedar2 dah seminggu dah.. minggu ni suami aku ade kem pengawas kat sekolah die.. so, minggu ni dok rumah diam2 jela.. awal2 pagi dah siapkan bekal lunch utk die.. 3 hari lepas die dah request nak bawak lauk utk Jumaat sebab tak balik.. sempat la masak ayam masak merah dgn goreng sayur campur sket.. jadik laa.. 

Tapi hari ni nak share resepi cucur badak.. cucur badak ni buat masa hari Rabu.. terlebih rajin plak Rabu tu nak buat kuih.. kot2 nak try boleh la haa.. resepi aku mostly simple je.. InsyaAllah sedapp.. kalo leceh sgt malas je nak buat rasa.. hahahaha.. 

Resepi Cucur Badak

Bahan2 
(utk buat badak) :P
3 bijik keledek oren (sederhana) 
2 cwn tepung gandum 

Cara2
- Rebus keledek sampai empuk lepas tu lenyekkan. 
- Biarkan sejuk, pastu campurkan tepung gandum. 
- Uli sampai tak melekat kat tangan. Kalo tak cukup tepung gandum, boleh tambah lagi takde masalah.. aku pon main agak2 je tepung tu sebenarnya.. hehehe

(inti badak) 
Bahan2 
1½ Cawan kelapa parut (ambik putih saje) 
1 bijik bawak beso*
2 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 sdb Udang kering*
3 biji cili api*
serbuk kunyit 
garam
gula

cara2 
- blend bahan yg bertanda (*) 
- tumiskan bahan2 yg dah blend td sampai naik bau dan agak kering
- masukkan kelapa, gaul sebati. 
- masukkan serbuk kunyit sikit je.. kang letak banyak kuning sgt kang.. tp kalo rasa nak letak banyak pon bolehhhhh... 
- perisakan dgn garam dan gula. Masak sampai inti hampir kering. Pastu angkat. 

Nak buat cucur badak tu.. buat bulat2 ikot la beso mana nak buat badak nye.. aku buat bulat2 beso bola ping pong tu je.. pastu masukkan inti.. pastu panaskan la minyak, then goreng la sampai masak.. 


ni la rupa cucur badak aku.. aku suke cucur badak yg luar rangup dalam lembut.. terasa bila gigit.. yummm! 

Selamat Mencuba! 

Wednesday, 30 March 2016

The Dead Kitten

Assalammu'alaikum and good day! 

Semalam aku pagi2 dah buat gerak gempur membersihkan bangkai anak kucing belakang rumah ni haaa.. patut aku lama tak nampak die.. rupanya dah arwah dah.. yang nak jadik cerita nye sebab si Kepam (aku bg nama die) ni mati betul2 belakang pintu dapur aku.. aku ni memang jarangggg laaa nak ke laman belakang tu.. bukan ade ape aku nak tengok pon.. laman belakang ni pon dah bersimen.. kira takde la rumput ke lalang nak tumbuh.. so, memang takde keperluan la aku nak melawat kawasan belakang tu kalo takde sebab.. 

Dah nak dekat seminggu jugak laaa aku terbau bangkai.. tapi aku ingatkan bau dtg dr longkang ke hape.. tapi makin lama makin kuat pulak.. aku pon intai la kat celah pintu.. sekali nampak si Kepam ni.. adoyaiii.. cakap dgn suami aku.. mintak tolong die yg bersihkan sebab aku nak bersihkan tu bukan la tak boleh tapi risau Talhah meronta2 nak ikot kanggg.. langsung tak jadik keje.. 😅😅

Tapi sebabkan suami aku lately asyik balik petang je.. banyak keje kat sekolah.. aku pon dah tak tahan bau nye.. aku pejam mata jelaa bersihkan sendiri.. alhamdulillah Talhah behave.. takde nak ikot ke ape.. agaknye die pon tak tahan bau tu.. hahahaha.. masa aku nak bersihkan bangkai die tu.. aku cucuh gune paip.. bersepai body parts die.. huhu.. ngeri aku tengok.. pastu yg tak boleh lupa.. tengkorak kepala die bergolek kene cucuh air.. bulu2 die pon semua gugur.. adoyaiii.. ni pon terbayang masa cerita.. 😣😣

mencabar jugak nak bersihkan bangkai ni.. dengan bau nya 1 hal.. dengan badan die yg dah bersepai tu 1 hal.. sambil aku bersihkan tu aku baca ayat penggerak jugak.. yelaa.. benda dah mati kannn.. risau laaa.. last2 bersih jugak alhamdulillah.. pastu mak si Kepam ni dtg tgk takde dah mayat anak die.. die tengok je aku.. aku pon cakap.. "anak ko dah takde.. lain kali jgn biar je anak tu.. kesian tau tak?" terkebil2 mak si Kepam tu dengo aku bagi amanat.. hahahaha.. 

Harap2 pasni jangan laaa ade lagi kucing ke ape2 binatang mati kat belakang rumah ni.. gigil aku membersihkannya.. haihhh

RIP kepam.. ni bukan gambo kepam.. ni credit to Google.. tak sampai hati aku nak amek gambo si kepam.. kang korang semua muntah hijau hilang selera makan kang.. 😝

Tuesday, 29 March 2016

Resepi : Pai Susu

Assalammu'alaikum and good day! 

wahhh! dah nampak dah sikit2 kerajinan aku nak update blog.. harap2 semakin rajin la ye i'olls ni.. 😂😂

semalam bosan2 duduk rasa macam nak mengunyah tapi tak tau nak kunyah ape.. nak kunyah biskut rasa macam bosan dah.. pastu teringat kawan aku Yana, suruh aku test buat pie susu.. tgh viral kat MAHN katanya.. aku pon bukak fb suami.. carik resepi.. oooo.. senang je.. aku pon teros buat.. 

Resepi Pai Susu

(kulit pai) 

2 cwn tepung gandum 
5 sdb majerin/planta
1 biji telur 

cara2 
- gaulkan tepung gandum dgn majerin sehingga sebati pastu baru masukkan telur. 
-  adun sehingga doh terbentuk lembut.  kalo tak melekat kat tangan tu kira jadik dah tu InsyaAllah.. 
-  bentukkan dalam bekas atau loyang.  Tekan sampai agak2 tak tebal sgt tak nipis sangat. Pastu cucuk2 sikit dgn garfu based die.. 

(filling pai) 

1/2 cawan susu pekat (ikot la nak manis ke nak kurang manis) 
1/2 cawan air
3 bijik telur
1 sdk esen vanila 
1 sdb tepung custard/gandum

cara2 
-  campurkan semua.. whisk kan sampai sebati.. sampai tepung takde yg berketul.  (gune hand whisk je) 
- agak2 dah ok, tuang ke dalam bekas yg korang dah letak crust td tu.. adunan memang cair ye.. macam air tu haa.. so, jangan panik sgt.. hihi
- kalo gune oven, preheat oven 180°C selama 15mins.. then, bakar selama 25-35 mins.. ikot kesesuaian bekas.. kalo bako atas dapur gas, dalam 25mins je rasanya..

resepi asal die masak dalam nonstick pan.. masak atas dapo gas.. aku gune bekas lasagna tu je.. pastu aku malas nak tunggu tepi dapo gas, so gune oven je senang.. hehe.. pastu siap! 

ni la rupa pie susu nyaa.. 

to be honest, aku prefer kuih2 melayu lagi la.. tekak aku ni tekak veteran mungkin.. so, kalo kuih2 omputih ni aku mesti makan tak banyak.. takat nak rasa je.. resepi ni agak simple.. tapi banyak gune telur.. aku lemah betol kalo buat kuih banyak gune telur ni.. rasa down je.. sebab kalo tak jadik rasa macam bazir je ye dakkk? hahaha.. ok, korang kalo nak try.. try la ye.. kot la rasa macam bosan petang2 nk makan kuih ape tak tau.. try buat pie susu ni.. senang pon senang.. prep time tak sampai setengah jam.. 

*tips: banyakkan selawat bila nak buat keje.. especially bab masak.. semoga asbab selawat, masakan kite mendapat barakah dan lagi sedap InsyaAllah.. 😁😁😁

okbai! 

Monday, 28 March 2016

Introduction after Long Break!

Assalammu'alaikum and good day!

Seriously? Dah bape tahun aku tak bukak blog sendiri??? hahahaha... lamo gile wehh!! from previous post aku tengah pregnant 4 bulan sebab masa raya kann.. now, anak aku dah 1 tahun lebih dah.. hihihi.. okeyla.. i guess i have to start over la kot kan? buat summary jela dalam 2,3 perenggan.. rasa macam nak aktif blogging balik.. bila baca old posts rasa macam... bagus jugak blog ni eh.. macam loglife kite yg kite mungkin tak ingat... tapi bila dah masok dalam blog/diary kite boleh recall balik..

macam aku tak suke laa nak simpan ke tulis diary sebab possibilities utk org baca or membahan aku kelak (especially among family members la kannnn dan suami aku) tu tinggi.. hahaha.. kalo blog ni.. kurenggg sket.. kite just share benda2 yg kite nak share jela.. ok la.. in short nak cerita la life aku dekat Miri, Sarawak ni.. 

tup tup.. dah nak masuk tahun ke2 aku pindah sini.. means, aku dah 2 tahun jugak jadik full time housewife.. dok rumah je uolls.. jaga anak, uruskan rumahtangga.. in short, aku sedang belajar jadik multi-tasks woman.. dok rumah belajo masak macam2.. aku ni suke dok dapur.. suke masak.. suke makan.. so, macam2 jenis la aku try belajo.. kalo kat FB ade group Masak Ape Hari Ni.. haaa.. aku join dah group tu.. kalo ade je lauk ke kuih ke yg viral mesti kemain laju org test.. termasok aku la tu.. :P syok bila kite tau masak ni.. pastu bila cuba jadik plak.. lagi ko berkobar-kobar nak try macam2 lagi.. alhamdulillah suami aku jenis tak memilih makan.. bila aku try ape2 biasanya die memang akan makan la.. kalo tak kene tekak die, die try sket je.. pastu selebihnya aku la yg perabiskan.. :P salah satu sebab aku nak aktif blog balik sebab nak share la resepi (kottt la ade yg mencarik ke kannnn.. hihi)

hmm.. ape lagi eh nak cerita?? oh ye! aku dah ade anak.. tadi kan da mention kat atas.. hahaha.. anak aku umur dah 1tahun 3bulan dah.. kejap je beso budak tu.. nama anak? Ahmad Talhah Ubaidullah.. :) ambik nama sempena 10 sahabat Rasulullah yg dijamin syurga.. semoga akhlak anak aku juga seperti sahabat nabi insyaAllah, allahumma amiiinn.. :'D anak aku ni lahir hujung tahun sangat2.. 30/12/2014.. dah la overdue.. pastu susah wooo nk lahir kan die sebab die besar.. berat die masa lahir 3.8kg! doc yg scan kemain lg cakap anak aku dalam 3kg je.. paling berat pon 3.3kg katanya.. masa kat dlm labor room.. masa nak push tu kemain susah.. doc yg in charge tu siap marah (takdela marah die mcm urge aku) cakap "faizah, awak kuat sket push nye.. baby awak bukan besar pon.." nak putus nyawa aku push Talhah.. huhuhu.. nak cerita experience nanti laa.. aku buat next entry.. baru syok sket.. takdela panjang sgt dlm 1 post.. kata td summary je... hahaha 


ni la anak soleh tu..  😁
buat masa sekarang takde lagi plan nak menambah.. plan nak menambah bila suami aku dapat pindah ke semenanjung InsyaAllah.. ingat senang ke nak dapat pindah? rezeki masing2 la kalo ade yg senang tu,.. kitorang tak pernah miss lg mintak tukar.. tiap kali ade permohonan je mesti isi.. tapi belom rezeki.. mencabar jugak dok sini.. barang2 mahal.. nak beli ape2 pon kene pikir2.. 

okey.. tadi janji 2,3 perenggan je kannnn.. ni macam dah lebih je.. hahahaha.. ok dah boleh stop.. sekarang tengah susukn Talhah.. die pagi2 subuh bangun.. lepas tu aku bagi sarapan mcm abah die nak pergi sekolah jugak.. pastu tidokan balik.. kang pukul 9-9:30 die bangun la.. hehe.. nanti ade masa update blog lg InsyaAllah.. 😁😁😁

okbai! assalammu'alaikum! 

What's New!