Tuesday, 29 April 2014

Bangsa Apa Engko Ni?

Assalammu'alaikum and good day!

AMARAN! Ni bukan cerita pasal racist ke ape.. tapi nak menunjukkan typical malay kite.. sekian~

aku nak cerita hari ni kegeraman yg membuak2 kat dada ni.. biasanye kan ade performance review setiap 2x setahun... sepanjang aku kerja kat sini.. dah 2x aku di review.. review pertama aku dapat rate 2.0/3.0.. ok la tu kan.. bersyukur jugak.. walaupun team aku ramai cha ya nun alif.. aku rasa dorang mcm bias jugak.. sebab OT hanya dapat kat kroni2 je.. yg bukan kroni.. ko keje sampai esok pagi pon (mandatory OT) ko tak dapat ape2.. seolah2 ko buat kerja charity.. T___T  account manager aku pon mcm tak bape kenal staff die melainkan kroni-kroni die je... hampir setengah tahun aku keje under team BC (aku bg nama pendek jela).. aku ditukarkan ke team lain.. jadik pioneer account baru.. excited.. sebab aku new venture.. tapi dapat opportunity utk jadik pioneer.. aku namakan team baru aku sebagai team M.. team BC team lead (TL) die adalah cha ya nun alif.. tapi die ok.. walaupun working captain (WC) propa die mcm *(@&#*(! mengalahkan die plak yg TL.. tapi TL aku tetap okey.. 

masa aku dikhabarkan utk transfer masok team M.. aku mcm happy jugak.. sebab TL team M adalah MELAYU.. so, ko rasa ape? mesti ko rasa senang nak ngam.. senang nak bawak bincang.. senang nk itu, senang nk ini.. Team M ni.. team members tak ramai.. dalam 4 ketul je.. so, sangat mudah utk communicate.. DANNNNNNNNNNN... melayu sgt ramai under account manager (AM) baru ni.. AM aku pon melayu.. boleh kate percentage melayu (80%) dan yg lain2 tu 20%.. walaupun team M ni baru, tak ramai.. sangat relax bekerja.. ko selalu takde keje.. kalo ade pon semua product no service je tak pon quoting tak banyak.. sangat mudah kan keje ko? tapi agak risau sebab nanti masa review ko tak tau nak cerita ape.. 

mungkin TL aku ni rasa aku relax sgt.. die pon nak aku masok program knowledge transfer utk tolong team lain as a backup.. team lain ni aku nama kan team F.. masa meeting dengan TL team F.. aku baru tau team F ni working process banyak gune excel.. excel formula semua la tu.. to be honest.. aku kejadahh tak tau pasal excel.. sebab masa study dulu pon aku tak pernah gune excel.. kalo gune pon yg sangat-sangat basic formula tu je.. aku agak cuak la... pastu lagi cuak bila team F ni sendiri pon cakap.. die nak ambik masa nak hadam working process , excel kejadahh ni sebulan pon tak cukup.. sebab sampai sekarang (time tu die dah 3,4 bulan dalam team F) die masih lagi tak faham.. ko rasa??? aku yg zero sengal tak tau ni lagi laaa ambik masa lagi lama dari die kan???? plus, team F kata, reps kat Singapore sangat kiatsu.. tak boleh salah sikit.. mesti kene shoot gile2.. pastu TL team F cakap ngan aku.. suruh pikir dan consider utk terima ke tak.. meh la aku gelarkan TL team F ni.. nama die JD.. pikir punya pikir.. aku teros tanye kat partner team aku.. nak ganti aku tak? aku tanye die jugak.. terer excel tak.. die confident cakap terer.. aku pon bagi tau dekat TL aku.. aku nak pass je kat partner aku.. die kate OK.. aku pon cakap.. kalo aku terima nanti ade escalation.. susah.. production efek semua.. die pon cakap.. taknak aku ambik risiko.. OK FINE.. settle dah benda tu..

lepas2 tu.. aku pon rasa takde ape dah cerita tu.. dah settle.. sekali.. aku dapat review.. die cakap "She is still very young in the working environment. This was one of the reasons she needed to turn down the request to help out F." teros naik darah kat kepala aku bila baca review tu.. seolah-olah aku tak professional.. truth to be told, i'm professional enough to turn down team F before another escalation wave hit again.. aku punya la nak menjaga production, tetiba dapat review macam tu.. ape ko rasa?? dah la masa one-to-one review dengan AM.. TL ade ngadap sekali.. which is they shouldn't be there.. kalo tak, susah la aku nak cakap tak puas hati ke ape kat AM.. dan ade la beberapa review comment die pasal aku tak alert on details etc.. seriously, kerja kat team M sangat sikit.. tak pernah aku dapat revision dari reps UK.. kalo ade, bukan kat aku sorang.. ade 4 org lagi dalam team ni buat salah yg sama jugak.. sebab kitorang hanya ikot working process yg sama.. memang aku berasap telinga laa.. actually, lagi 2 org tu sanggaattttt baik dengan TL aku.. dorang suke menempel.. sket2 hek3 dengan TL aku.. aku? aku buat biasa je.. aku memang bukan jenis suke nak menempel dengan org atasan aku.. yg lagi sorang tu pon macam aku jugak.. mungkin sebab die lelaki.. die lagi la tak amek kesah.. 

esok tu.. ade member aku.. die team S.. tapi TL die ni JD.. die cerita kat aku dengan kak Nurrin (bff aku satu office) die dapat review terok! melibatkan personal bagai.. WTH! actually, JD dan TL aku ni macam baik jugak.. teros aku cerita kat member aku team S ni.. yg aku pon dapat review terok dari TL aku.. JD dan TL aku adalah MELAYU.. padahal member aku ni takde pon masalah kerja.. yg terok review nye melibatkan personal matter which is tak termasok langsung dalam PERFORMANCE.. teros aku pikir.. sampai hatinye la org melayu kite ni.. ape yg ko dengki sangat?? ape yg ko tak puas hati ngn org bawah ko? tak professional sungguh!!

pastu kak Nurrin cakap.. macam mane la melayu nak maju, org melayu sendiri pon nak jatuhkan melayu.. nk naik sorang2.. haihhhh~ ko tak suke, ko nak jatuhkan org tu.. ape masalah entah.. pastu kalo org tu tak rapat dengan ko.. tak menempel mengendeng.. ko tak suke org tu.. teros terok review bagi.. 

Alhamdulillah, aku nak blah dah.. kalo tak, memang sakit hati jela.. walaupun kerja bawah kaum sendiri.. tapi susah ko nak naik kalo ko tak RAPAT dengan org atasan ko.. T____T

p/s: performance rate aku dapat 1.5.. ko rase???? T_________T


makhluk suke membebel,



Simptom- simptom.. Bila Tak Tau Okey Je.. Bila Tau Tetibe Semua Tak Okey...


Assalammu'alaikum and good day!

Kemain panjang tajuk entry.. hahaha.. aku teringat masa tengok citer How I Met Your Mother... masa Ted ade girlfriend nama Cathy.. she's talkative... very..very veryyyyyyy talkative.. He didn't notice until his friends asked him to break up with her.. bila Marshall bagi tau.. Cathy is a chatty.. teros bunyik kaca pecah... (die nak tunjuk effect yg ooooo.. a'ah.. baru aku perasan.. selama ni tak perasan pon...) bila dah tau.. die jadik mengganggu hidup ko laa.. haaaa.. paham tak?? yg aku nak cerita ni lebih kurang sama jugak laa.. cuma ianya berkenaan perubahan badan aku sendiri setakat ini..

1- Emotional

Bila aku start pregnant ni.. rasanya tetiba simptom-simptom ibu mengandung aku teros rasa.. tetiba sangat... padahal sebelum ni tak tau takde lak nak merasa simptom-simptom tu.. ni semua psychology je kot kann?? T_T.. daripada tak emotional..teros jadik emotional tak bertempat.. incik husband tido pon aku sedih sebab aku rasa die tak spend time sangat dengan aku.. kitorang jauh kannn.. so, aku rasa masa tu limited sangat.. padahal org tu penat balik sekolah.. biasalah.. sekolah kat Sarawak.. luar bandar pulak.. dia la cikgu.. dia la tok imam.. dia la penjaga.. dia la kerani.. semua dia la.. (eh yeke? hahaha) so, dia agak busy bila ade aktiviti sekolah.. balik pon dah petang.. dah penat drive sejam dari sekolah.. balik mesti nak rehat punye.. dah aku pulak emo tak pepasal.. T____T tapi sekarang dah ok dah.. hehe


2- Sore breasts

Cam segan nak type dalam BM.. hihi.. tetiba kite rasa sakit bile tersentuh.. padahal sebelum ni okey je.. bila tau pregnant.. teros sakit.. teros rasa tak selesa.. sebab "mereka" dalam proses pembesaran utk menghasilkan susu bila kita bersalin nanti.. kalo rasa sakit sangat.. better pakai supportive bra yg memang utk pregnancy.. :D

3- Letih dan mengantuk

Yang ni aku tak sure.. aku perasan bila sekarang ni laa.. petang2 je aku teros rasa penat.. sakit kepala tahap gaban.. balik keje aku MESTI tido.. T___T


4- Kerap kencing

Haaa.. yg ni lagi tak boleh blahhh.. aku perasan aku macam sikit-sikit nak terkencing sebab aku banyak minum air.. tapi bila dah tau pregnant.. kekerapan berganda.. sampai rasa nak bawak meja letak kat depan toilet.. sebab jauh gileeee toilet dengan meja aku.. aku rasa lebih 80m kotttt... T____T .. incik husband kate suruh bawak botol.. cisss!!

5- Cramping

Kalo kite nk PMS pon kite akan rasa yg sama kan.. ni akan rasa lain sikit.. cramp.. tapi akan rasa macam lainn sikit laa.. tak tau nak cakap camne sebab proses rahim nak mengembang.. kalo kerap sangat cramp nye better jumpa doctor.. pastu rasa mcm ngilu2.. 

6- Sakit belakang

Kalo awal-awal pregnant tak rasa sangat..maybe dah 10 weeks above akan rasa.. mak pesan kalo nak letak minyak.. jangan letak minyak panas kat perot.. letak kat pinggang.. tp aku prefer letak minyak zaitun... banyak khasiat.. aku sakit belakang kejap-kejap je setakat ni..


7- Sembelit dan kembung

Awal-awal pregnant memang macam ni.. masa tak tau dulu pelik jugak.. kenapa ni?? nak kata tak banyak minum air.. banyak dah rasa.. yg ni memang aku tension.. sebab setiap hari nak terbeyak.. tapi bila beyak, najis keluar sikit jee.. rasa macam.. "tadi aku rasa nak terbeyak sangat dahh.. ni je hasilnye??" =_=! pastu perot kembung.. rasa macam sangat buncit.. tetiba ada baby bump.. padahal ko baru pregnant 4,5 minggu.. mana ada baby bump lagi.. hahaha.. jangan risau.. sebab hormon progesterone akan slow kan digestive system during pregnancy.. banyakkan minum air je supaya tak dehydarated... sampai satu tahap, aku punye bloating tu.. rasa tegang gile perot.. risau jugak.. tp kawan-kawan yg dah pernah pregnant, dorang cakap tu normal.. lega aku.. T__T

8- Loya dan muntah

Aku selalu rasa loya.. especially lepas gosok gigi.. mesti aku dok terjeluweekk.. tapi tak keluar ape2 la.. tak pon lepas makan mesti rasa nak terjeluwekk.. tp alhamdulillah.. tak terkeluar balik.. harap-harap berterusan macam tu laa... huhuhu.. 

9- Kuat makan dan cepat lapar

Aku memang kuat makan.. cuma sejak aku workout.. aku makan sekadarnya saja.. masa tak tau aku pregnant aku memang cepat rasa lapar.. padahal baru breakfast nasi lemak ayam sepinggan.. after 2 hours dah lapar balik.. risau wehh.. sebab nak jaga badan.. tapi lapar pulakk.. lepas dah tau.. memang aku tak tahan-tahan nak makan.. aku bedal je.. bila lagi nak bedal kan.. time camni la ko nak bedalnye pon.. dah tak diet.. makan je.. makan banyak-banyak.. alasannye demi baby.. hahaha.. pernah sekali officemate aku tanye.. die nampak aku mee goreng menggunung dalam pinggan aku.. die tanye.. "Iz, u lapar ke?" die tak tau aku pregnant masa tu.. so, aku ye kan aje.. hahahaha..

10- Muka berjerawat

Haa.. yg ni... memang sangat2 stress.. ade aku tulis dalam entry INI.. aku ingatkan kenapa la terok sangat muka aku ni...salah makan ke ape.. aku rasa memang aku jaga makan sangat dah.. aku salah gune product ke ape? sampai aku dah tukar product pon tetap sama.. rupanya.. tu normal... ade org sampai leher die hitam.. mak aku cakap.. lepas bersalin hilang dah.. tak pon lepas 1st trimester ok dah.. depends org la.. biasanya lepas bersalin makin elok.. lebih elok dari sebelum pregnant.. fuhhh!! lega.. memang makin cun la maknenye.. hahahahahaa.. (perasan takleh blah.. :P)



ko rasa???? hahahah~


Okeyla tu.. 10 simptom yg wanita hamil biasa alami.. hehehe.. tu je yg aku rasa setakat ni.. lain org, lain pembawakannya.. aku takde morning sickness setakat ni.. alhamdulillah... :D antara simptom lain.. sensitif dengan bau masak-masak, bau suami sendiri.. ade tu bau diri sendiri pon loya.. haa camno tu? hahaha.. bila pregnant ni memang akan rasa pening, kepala sakit, berpusing je rasa.. tu normal.. takyah risau sangat.. yg penting makan supplement yg doctor dah bagi.. jangan skip.. sebab awal pregnancy sangat-sangat sensitif.. jaga diri baik-baik.. amalkan surah-surah pilihan utk kuatkan rahim dan lindungi diri daripada perkara tak baik.. banyakkan minum air dan makan buah-buahan serta sayur-mayur.. hehehe...



makhluk suke membebel,





Monday, 28 April 2014

Ibu Dalam Hidup Kita

Assalammu'alaikum and good day!

Suka aku mengongsikan coretan dari Ustaz Pahrol Mohamad Juoi.. Setiap coretannya buat kita tersentap dan seolah-olah berada dalam situasi tersebut..suka aku baca hasil tulisannya berkali-kali.. :)

Sini, aku kongsikan coretan kisah benar dari beliau tentang ibu-ibu dalam hidup beliau.. dan juga dalam hidup kita.. InsyaAllah.. semoga memberi manfaat dan buah fikiran kepada kita.. 

 Tuhan memberi mehnah seorang ibu kepadanya. Rasa sakit, rasa perit dan keletihan tahap tinggi, yang bakal menempa dan “mengeluarkan” segala keupayaannya untuk menjadi seorang ibu terbaik. Kesakitan yang hakikatnya satu “ijazah” yang melayakkan seorang ibu mendapat kebaikan  tiga kali ganda berbanding ayah.


Untuk bacaan lebih lanjut : Ibu-ibu dalam Hidup Kita

Thursday, 24 April 2014

Friday's Thought : Derhaka Dalam Cinta


Assalammu'alaikum and good day! :)






Kita derhaka dalam cinta kita kepada Allah. Allah memberi nikmat yang bukan sedikit. Kita balas dengan taat yang sekelumit. Malah, ramai antara kita yang bukan sahaja tidak menggunakan nikmat itu untuk taat, malah digunakan ke arah maksiat.

Full artice :  Derhaka Dalam Cinta by Ustaz Pahrol Mohamad Juoi

Monday, 21 April 2014

Atok Jerawat

Assalammu'alaikum and good day!

Sape yg tak tension bila muke naik jerawat kan?? muke aku ni agak sensitif.. die takdela banyak jerawat.. tapi sekali naik.. haaa.. amek kau!! seketul, dua yg besar tu naik.. tapi biasa sebelum / lepas period die naik.. lepas tu die okey dah.. tapi ni sejak pregnant ni.. meriah gile die naik.. mencanak-canak die naik.. kemain meriah.. macam ade pesta jerawat pulak kat muke aku ni.. tension.. aku rasa sampai dah 2,3x kot aku tukar product.. sebelum ni aku gune Sebamed Clear Face.. okey je.. muka aku tak naik jerawat.. kalo naik pon.. lepas tu hilang... takde dah anak-anak die ikot.. pastu aku tukar guna cetaphil.. macam tak okey je.. aku tukar lagi.. gune Garden of Eden.. tak jalan jugakkk!!! semua keturunan anak beranak sampai atok nenek jerawat pon naik.. stress sangat!! T_______T

Aku ni macam takde keje kan kat office (yela.. sebab dah nak resign.. hihihi) aku pon google pasal acne during pregnancy.. aku cam pelik la.. org lain (yg aku kenal dan blogger2) pregnant.. cun melecunss je.. takde pon naik jerawat.. nak kata aku tak jaga muka.. hoihhh.. memang tak laa.. aku sangat taksub menjaga muka.. risau.. ade jerawat je aku dah menggelupur.. sanggup berhabisan cuba macam-macam product.. janji muka aku bebas cela.. sampai aku boleh kene sesak nafas sebab risau muka aku ade jerawat tak hilang-hilang.. ko rase ape???? T__________T

Aku baca kat instagram Yuyu.. die banyak makan buah.. aku pon banyak makan buah dan makan sayur-sayuran.. minum air bergelen-gelen.. tapi makin meriah atok jerawat naik.. sedihhh.. vitamin C yg aku selalu consume pon tak jalan dahhh.. stress wehh.. bile seketol hilang.. esok pagi ko bangun.. ehhhh... 2 ketol naik.. padahal sebelum tido aku cuci muka, pakai serum bagai.. huwaaaa!! T____T 

Semua ni sebab higher level of hormones androgens menyebabkan jerawat naik.. huhuhu.. yg paling menakotkan.. it may last the entire pregnancy.. sobssss! harap-harap tak kekal lama la.. sedihhh... T______T

Sape-sape ade solution.. tolong bagi tips sket.. sakit kot jerawat naik kat muke.. kat dahi setepek.. nak sujud pon menangis haaa... camno tu??? 




makhluk suke membebel yg berjerawat,


Sunday, 20 April 2014

Eh.. Tau-tau Ada Je.. :D

Assalammu'alaikum and good day!

Ade tak bila korang rasa sakit kepala dan pegi jumpa doktor (asalnye nak amek MC... :P) after examine.. doctor pon bg consultation cakap ko maybe ade penyakit yg ko rase esok ko mati.. teros ko rasa macam.. "ooo.. a'ah eh.." padahal tak serius pon.. lepas-lepas tu ko pon rasa badan ko tak sehat.. macam doctor sebut symptom-symptom masa ko pegi jumpe tu.. mula la ko rasa ko ade penyakit kronik.. (kalo dah thoroughly checked up tak pe.. ni setakat jumpa doc, doc bagi PCM je..)

same la kes macam aku ni.. aku pergi jumpa 4 doctor (ade dekat entry yg INI utk confirm betol ke aku ade penyakit yg aku rasa tahap kronik sampai dah rasa nak cakap dengan incik husband suruh carik madu tauuuuuuuu!!! Rupanyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.........!!!

Doctor D: U tak tau ka u pregnant?
Aku: ha? yeke?
Doctor D: cuba u tengok ini.. (sambil tunjuk UPT) ade 2 line.. means, u are pregnant haa..

Yes! Alhamdulillah.. Aku dah pregnant.. speechless.. unbelievable.. shock.. surprise.. nervous.. macam-macam perasaan ade.. huhuhu.. Allah bagi tanpa diduga.. excited sangat-sangat.. masa entry ini ditulis.. aku dah pregnant nak masuk beberapa minggu.. baru sangat lagi.. huhuhu.. cam malu plak nak bagi tau kannn.. T___T 

sebelum aku find out aku pregnant.. ade la jugak aku perasan perubahan kat diri aku.. aku cepat penat.. rasa pedih ulu hati.. rasa macam malas.. yg paling ketara sekali aku demam.. masa aku demam tu.. aku ingat aku berjangkit dengan mak dengan ayah sebab diorang baru balik dari umrah dan dorang tengah demam mase tu.. rupanye ade "penghuni kecil" dalam rahim aku.. :'D

antara simptom-simptom lain.. aku macam rasa loya.. nak muntah.. (masa demam tu.. aku muntah 2x).. cepat lapar.. cepat ngantok.. rasa macam sakit kepala lain macam (tu yg doc cakap aku ade masalah dekat kepala tuuuu =_=!) dan aku suka blogwalking dekat mak-mak punye blog dan bakal mak-mak jugak (boleh jadik symptom ke tu?? hahaha).. masa aku blogwalking dekat blog Yuyu dan Onejet.. aku dah rasa macam wahhhhh pregnant dahhhh.. sebab diorang ni kawen sama bulan dengan aku tapi aku awal bulan.. yuyu tengah bulan rasanya.. tapi, yuyu dah pregnant dulu.. (ni bukan race sape pregnant dulu.. hahaha) tapi yelaaa.. sape yg tak nak pregnant bila dah kahwin kannn... 

dulu bila ade je kawan-kawan aku yg kawen sama bulan dengan aku.. pastu dorang dah pregnant.. mesti aku cakap camni dengan incik husband...

"Abg, kawan cyg tu dah pregnant dahh.. cyg je belom.. T_T"

orang laki kann.. die malas nak layan aku cakap benda yg sama.. die jawab nak tak nak je.. sampai la satu tahap die dah tak larat nak layan aku cakap benda yg sama.. die jawab camni..

"Diorang tu suami dorang depan mata memang laa yg.. jumpa hari-hari.. kite ni jauh.. jumpa 3 bulan sekali.. kalo kite jumpa hari-hari pon cyg dah pregnant dah.."

dush! dush! dush! statement incik husband.. makan dalam.. tp statement tersebut membuatkan aku tak bercakap lagi dah pasal hal tersebut.. hahahaha.. kesimpulannya.. sila bersabar.. :P

sejak tu.. aku memang serah rezeki anak dekat Allah.. bukanlah sebelum ni tak yakin dengan Allah.. tapi aku menggelabah sangat nak ade anak awal-awal.. awal ke lambat ke.. tu semua rezeki Allah nak bagi la kannn... lepas-lepas tu aku steady je.. sebab aku jauh dengan incik husband.. 3 bulan sekali baru jumpa nye pon.. so, proses nak ade baby awal-awal kawen memang susah la sikit.. sampai la bulan 3.. cuti sekolah.. yeay!! incik husband ajak pergi honeymoon.. kitorang pergi dekat A'Famosa Resort, Melaka.. emak incik husband ni Joint Owner dengan Mayang Sari.. so, honeymoon kami dari lepas kawen bulan 12 sampai la bulan 3 tu pon sponsored by mak mentua tersayang.. hihihi.. tenkiu makk.. :'D kitorang pergi 3 hari 2 malam je.. khamis sampai sabtu.. lepas tu Ahad incik husband dah balik Miri semula.. T___T


lepas seminggu incik husband balik.. aku ade paintball match dengan team office aku.. sebelum aku jumpa incik husband.. kemain semangat aku nak join.. sebab aku memang minat sukan lasak ni.. tapi lepas jumpa incik husband.. kenapa entah perasaan nak join tu jadik macam tertahan-tahan.. if hesitant don't play.. aku pon tak main.. aku mintak anak buah aku yg lelaki umur 22 tahun replace aku.. hehehe.. padahal dalam hati meronta-ronta nak main tengok officemate aku main.. siap guling-guling.. T____T tapi tu laa.. Allah tu dah letak naluri keibuan kat dalam diri aku (cewahhh!!) taknak main.. nak jage badan (kot-kot aku pregnant time tu).. padahal hari-hari aku workout.. cuma takdela aku lift weight ke ape.. if you're pregnant u can still workout cuma kene tengok yg sesuai dgn keadaan supaya badan tak lesu dan letih sangat..

seriously, aku tak berharap beriye macam mula-mula kawen dulu aku pregnant kali ni.. sebab aku rasa macam tak sure jadik ke tak.. serah jela kat Allah.. kalo ade Alhamdulillah.. kalo takde.. takpe.. insyaAllah, ade Allah nak bagi ganti lain.. mungkin rezeki di masa yg lain kan? Allah knows better.. :D tapi bila kite biasa-biasa je.. time tu la Allah bagi.. Allah lebih tahu kite dah bersedia ke tak.. bila aku dapat tau aku pregnant tu.. dalam hati macam tak percaya je.. after 2 days, aku buat test lagi sekali.. to be honest, mase aku mula kawen.. aku beli banyak UPT.. masa Watson's buat sale.. ade sale UPT.. pon aku grab.. hahaha.. haaa.. nampak tak betapa beriye nye aku nak pregnant... T___T .. lagi satu.. rugi laaa aku.. aku ade 2 lagi UPT.. tapi tak guna.. pastu buat test dekat klinik.. dorang cas 1 UPT RM22 okeyyyy!!! padahal UPT dorang tu kalo beli baru RM6 je.. bencii...!! tu yg aku nak jugak buat test kat rumah.. double confirm kononnye.. hehehe.. 

masa buat tu macam biasa la.. awal-awal pagi nak bangun subuh tu.. masa aku letak UPT tu.. aku tengok tak naik double line.. telan liur jugak aku.. pastu aku mandi dulu.. kot-kot UPT tu lambat bagi result ke kan.. dalam hati dah risau dah.. yela.. aku dah bagi tau kat family aku yg aku pregnant.. kot UPT aku ni satu line je.. memang berpeluh aku nak menjawab nanti.. T_T lepas habis mandi tu.. aku tengok balik.. phewwwww!! Alhamdulillah.. double line.. risau tau takkkk!!! hahahaha.. makin lama makin jelas.. dip n tell tu lambat.. kene tunggu dalam 2,3 minit baru die keluar result.. haihhhh...!! lepas tu aku simpan UPT tu.. yelaaa.. nanti nak bawak tunjuk dekat doctor masa checkup.. hehe.. 

Kawan-kawan semua cakap kene jage diri baik-baik 1st trimester ni sebab kandungan sangat-sangat sensitif.. fuhh.. seriously takot.. T___T .. sekarang ni pon semua benda aku buat sopan santun dan lemah lembut.. sebab fikir ade yg nak kena jaga.. sekarang bukan diri sendiri je.. dah ada yg lain kene jaga jugak.. :'D .. semoga semuanya baik-baik saja sampai ke akhirnya insyaAllah.. :D


when u least expected.. hehe
doa-doakan semoga aku sihat, cergas, tak malas, tak dok melepek.. T____T kalo ade semua demi baby.. huhuhu.. T____________T.. kawan-kawan semua tak sabar nak tengok aku ade baby bump.. sebab aku kurus kan.. nak tengok badan aku naik jugak ke tak.. hehe.. setakat ni.. selera makan okey lagi.. alhamdulillah.. semoga berterusan baik hendaknye.. kot incik husband yg mabuk pon okey jugak.. dapat la beliau kurus.. hihihi.. :P



makhluk suka membebel,











Friday, 18 April 2014

Tak Faham Ke Salah Faham?

Assalammu'alaikum and good day!

Pernah tak korang dalam situasi yg mana.. korang hanya bagi contoh situasi.. tapi ade org / pihak lain salah tafsir ape yg korang cuba sampaikan.. bila dah salah faham / tak faham.. korang takde chance pon nak explain.. yg korang dapat hanyalah bebelan dan kata-kata yg sangat panjang yg korang tak faham dan jadik confuse.. 

contoh keadaan aku bagi..

Korang nak beli sayur kangkung.. tapi sebabkan kangkung sangat murah.. korang nak beli banyak.. korang pon bagi tau kat kawan korang.. 

"kangkung sekarang murah.. boleh la beli banyak-banyak.... (tak sempat korang nak habiskan cakap korang)"

tetiba ade sorang kawan korang ni cakap..

"tak baik kita perli-perli PM.. kite ni boleh jadik golongan pendosa bla bla bla.. bla bla bla... mungkin PM tu hanya tau bla bla bla bla... korang tak baik cakap bla bla bla bla bla... sesungguhnya bla bla bla bla... bla bla bla bla ... bla bla bla bla... bla bla bla bla................................................."

dan ianya berterusan sampai la korang rasa macam... 

"ape salah aku? aku nak beli kangkung je kot.. salah ke aku nak beli kangkung buat masak? tu favorite aku kot.. aku nak buat pecal kottt... ape salah ke???????"

korang takde chance pon nak explain kenapa korang nak beli kangkung banyak-banyak.. kangkung takde tanam belakang rumah aku.. dah rumah aku pon rumah bertingkek-tingkek.. celah mane aku nak tanam kangkung? ape salah ke aku nak beli kangkung banyak-banyak? tu favorite sayur aku kot... dan solution nye? korang hanya membiarkan kawan korang tu membebel sorang-sorang dengan assumptions die tu.. kadang-kadang penat nak layan org macam ni... cuba jgn cepat melatah? cuba relax cool.. cakap orang pandai.. tapi diri sendiri tak boleh nak buat.. bila org lain melatah, pandai die.. bile die melatah.. orang lain sikit pon tak boleh nak mencelah.. akhirnya, aku sendiri tak paham yg aku ni salah cakap ke.. aku yg tak faham ke.. atau die yg salah faham dengan maksud aku???? tak tau laaaa.... T______T

*padahal isu kangkung dah sangat basi.. T____T



makhluk suke membebel (tp tak boleh lawan bebel kawan aku tu ihik! :P)





Thursday, 17 April 2014

Jom Masak: Mi Segera Kari (rencah sendiri)


Assalammu'alaikum and good day!

Hari ni nak share resepi.. hihihi.. orang takde keje dekat office gitu laaa.. :P .. sape suke makan megi? tak kesah la brand Mammee ke, Indomee ke.. janji mi segera yg dah siap dengan rencah die tu kan.. yg kite letak air panas tunggu 2,3 minit teros ngapp..! kot lapo sangat makan je keras-keras tu camtu.. aku suke.. tapi sebabkan mi segera yg kite beli ni biasanya MSG die sangattttt la banyak dan tinggi.. so, sangat tak sehatttt.. bersedihlah buat si penggemar mi segera.. hehe..

Disebabkan aku nak sihat.. so, aku pon dok pikir.. macam mane laa aku nak makan megi tapi dengan cara sehat?? teros idea datang masa aku study kat UiTM dulu.. aku dok rumah sewa kann.. mase nak dekat exam.. rasa macam tak sehat kalo makan megi selalu.. rasa otak lembap.. padahal otak aku memang slow je tak makan megi pon.. hahaha.. teros aku turun dapo, carik barang-barang asas masak.. haaa.. simple gile resepi ni.. rasa pon dah sama dah dengan megi biasa kita makan tu.. cuma lagi sedap aku rasa.. hahaha.. 



tengok ni.. macam sedap kannn?? walaupun korang tengok macam kembang tekak.. tapi sebenarnye sedap.. serius! kene try!!





Bahan-bahan:

1 Biji bawang kecik (aku time ni takde bawang kecik, guna bawang beso je.. tp amek saiz yg kecik.. bedal je.. :P

1 ulas bawang putih

Serbuk kari

Mi segera (aku guna brand Vits.. murah je beli dekat speedmart.. 400g baru RM2-RM3 camtu..)

Air kosong

Telor

Minyak masak

Garam secukup rasa


Cara-cara:

1- Rebus mi segera tadi sampai lemah gemalai.. lepas tu toskan..

2- Hiris bawang kecik dan bawang putih kalo malas.. kalo rajin tumbuk laa.. aku selalu malas.. hiris je nipis-nipis.. 

3- Tumis bawang tersebut sehingga naik bau atau hampir garing.

4- Masukkan serbuk kari dan air.. kacau sehingga sebati dan hampir mendidih.. masukkan mi segera tadi.. kalo guna mi vits ni.. air kene banyak.. sebab nanti die macam absorb kuah kite.. 

5- kacau sebati, masokkan telor dan garam secukup rasa..

6- kalo nak pedas boleh letak cili boh masa tumis tu.. takpon tambah je serbuk kari banyak-banyak.. 


Siap!! senang je u'olls!! sehat.. sebab semua bahan-bahan dari kite sendiri.. yg kite dok makan selama ni.. tak tau die letak ape dalam rencah die kann.. yg ni kita sendiri masak.. sedap pulak tu.. makan banyak-banyak kali pon bolehhh.. takde masalah... :D



haa ni haa contoh mi segera aku beli.. murahhh!! :D


Selamat mencuba!! :D


makhluk suke masak cincai tapi sedap, 




Wednesday, 16 April 2014

Rahsia Tuhan

Andai kau melihat dia itu baik,
doakanlah agar dia terus atas jalan kebaikan.
Kerana hakikatnya hanya dia dan Tuhan sahaja yang tahu,
betapa banyak lompong iman yang terhijab dari pandangan.
Dan akan ada ketika akan kau lihat,
celanya tampak dan lakunya pincang.
Baik itu satu perjalanan,
mulanya pada kehidupan dan akhirnya nanti pada kematian.
Benar baik atau tidak?
Sungguh itu rahsia tuhan.


- Source : http://iluv-islam.tumblr.com/

Tuesday, 15 April 2014

Part 2: Keep Active, Keep Healthy!

Assalammu'alaikum and good day!

Okey.. sambung balik pasal ni.. sekarang ni macam dah melayang kepala kalo mengadap PC / Laptop lama-lama.. aku biasa dengar org cakap.. "Dah kahwin takde masa nak exercise.. ko berlari kejar anak tu la exercise ko.." hahaha.. ye.. tapi tak fit la kite camtuuu.. so, aku ni dulu masa bujang-bujang lagho dulu.. aku nak badan aku macam Ciara.. kenal Ciara? korang google la ye.. nak tepek gambo kat sini macam tak sopan.. haha.. body die cun wehhh.. terkesima kejap tengok.. T___T

So, aku pon ape lagi.. aku follow Instagram yg ade Fitness, inspiring people (fitness), follow blog Kevin Zahri.. macam-macam lagi laa.. pastu aku pon download apps dekat handphone.. macam kat previous entry aku cakap aku buat home gym je kannn.. so, aku download mane yg berkaitan laa..korang carik la kat appstore.. berlambak.. pilih je mane korang nak.. hehehe.. senang.. free.. rajin dengan tak je korang nak exercise.. :P

then, masa aku tengok blog Kevin Zahri.. ade pulak workout yg selama ni aku working out kat rumah.. sama je.. see, ko muslimah pon bolehhh je bersenam ok.. jangan sempitkan fikiran sangat.. cuma, kalo nak workout tu.. tempat yg tak ada laki laa.. bukan ape.. utk keselamatan korang jugakk.. workout kat rumah.. insyaAllah selamat.. laki kite je tengok kite tonggang tonggek berusaha nak kuruskan perot.. hahaha..


yg ni antara yg aku buat kat rumah.. korang pon patut try.. nak nak buat ibu-ibu yg lepas bersalin.. ade perot berlebihan.. kadang-kadang ade yg risau kann.. aku macam kagum tengok mak mentua aku.. die slim je.. anak 7 orang.. tak termasok yg gugur tu.. tapi die tak bersenam pon die kate.. mungkin ade petua lain kot.. kene mintak petua la jugak ni.. hahaha.. 




okey.. aku bagi contoh senaman perot.. aku amek dekat blog Kevin Zahri.. boleh la korang cuba jugak..  nanti kalo rajin tunjuk yg senaman part lain pulak.. :P untuk suami dapat pahala insyaAllah.. :D


selamat mencuba!

p/s: sekarang ni kene carik senaman yg sesuai utk keadaan aku sekarang.. tak boleh nak lasak-lasak sangat.. T______T


makhluk suka membebel,






Wordless Wednesday: Faith


Monday, 14 April 2014

Doctor oh Doctor!

Assalammu'alaikum and good day!

Lately aku rajinnn pergi klinik nak amek MC.. hahaha.. sejak-sejak nak resign ni rajin sangattt amek MC.. sebab Annual Leave aku tinggal sehari je.. sobssss! tapi memang badan tak bape sedap pon.. so, memang ade je alasan aku nak amek MC.. ngeh ngeh ngeh.. :P .. ade 3 klinik yg aku suke pergi.. tapi, ikot tuah aku la dapat doctor yg ok ke yg KO.. haihh.. T___T dapat doctor yg OK.. die akan consult ko dengan baik sampai ko rasa taknak balik.. nak dengo lagi die cakap pasal sakit ko.. hahahah.. dapat doctor KO.. rasa cam nak mintak ubat lepas tu blah cepat-cepat je.. T___T kisahnya camni laa...

aku kalo nak amek MC je.. biasa nak cepat aku akan pergi klinik dekat dengan rumah aku ni je.. masa tu dapat doctor A.. pergi kat doctor A die cakap macam ni :

Doctor A: awak ada masalah dekat kepala awak (tanpa scan kepala hotak aku dulu) sebab anak mata awak besar.. tak normal macam org lain.. awak kene refer dekat endocrinologist.. nanti dorang check dan scan kepala awak.. most probably, awak susah utk pregnant..


(ape ko rasa? walaupun assumption.. we don't take for granted whatever she said right? aku pon rasa lemah tak berdaya.. teros mesej sahabat aku.. kak Faten.. ngadu semuaaaaa!! kak Faten punya positif.. die cakap.. suruh pergi doctor lain.. jangan pergi doctor tu lagi.. teros aura positif menyerap dalam jiwa aku.. hahaha..)

after a few days aku rasa badan tak sedap lagi.. aku macam nak demam.. rasa macam sembelit.. perot tak sedap etc... aku jumpa doctor kat Mont Kiara ni.. dekat dengan office aku.. doctor ni sangaattttt lembut.. baik gileee... doctor ni laki.. suka aku tengok cara doctor ni treat patient die.. doctor ni pulak lain die punye result..

Doctor B: I think u might be pregnant.. but u said you're not pass your period yet right? So, I only give u some medicine for nausea and vomit.

(ape ko rasa lagi?? doc A cakap ko most probably SUSAH nak pregnant.. tetiba datang kat doc B die bagi feedback yg sangat positif!!! mesti ko rasa nak marah kann dekat doc A.. anyway, she's just doing her job.. takboleh nak salahkan die sangat pon..)

after few days, still.. badan aku rasa tak sedap.. demam aku makin kuat.. Doc B tak bagi ubat demam sebab die risau aku pregnant.. nanti effect.. so, aku menghadapi hari-hari aku dengan demam yg tak kebah.. T___T aku pergi kat doctor C (klinik yg sama dengan doc A tp hari lain.. i tell you.. doc ni paling aku tak suka dalam banyak-banyak doctor.. nak tau sebab pe.. ni ceritanye... T___T


Doctor C: u sakit ape? 
Aku: Demam tak baik doc.. kejap panas.. kejap ok..
Doctor C: denggi ke?
Aku: (ciss!) tak kot.. baru 2,3 hari demam kejap ade kejap tak..
Doctor C: mane u tau tak? sekarang ni musim denggi.. (suara tak mesra langsung)
(aku hanya buat muke innocent.. because he's a doctor.. he knows more than i do! wth!!)
Aku: yesterday i went to another doc, but he only gave me these (aku tunjuk ubat muntah dan ubat loya) ubat demam doc tu tak bg..
Doctor C: kenape die tak bg? u pregnant ke? (suara die tinggi ok.. takot aku.. T_T)
Aku: err.. tak.. tapi doc tu suspected i pregnant.. sebab ade early sign.. that's why die tak bagi ubat demam..
Doctor C: u da lewat sebulan ke?
Aku: kalo ikot cycle sy... (aku punye semangat nak cerita period cycle aku ni... sekaliii... die potong cakap aku.. argghhh!! time ni da rase makin menyampah dengan doc ni.. rasa nak kaki je.. serius!)
Doctor C: No! i'm not asking about your cycle.. i tanye.. u dah delay ke??? jawab ape i tanye je..!! cycle u takde kene mengena..(tinggi okey suara die.. benciiii...!!)
Aku: (dengan separa ketar dan benci aku jawab).. No. (pendek je jawab)
Doctor C: then, you can't say u are pregnant sebab tak delay pon lagi... 
Aku: (nodded slowly.. rasa down sgt sebab doc ni macam *&^%&%#!@&!!)
Doctor C: tp sebab doctor lain suspect u pregnant.. i pon tak boleh bagi u ubat demam.. i just give u PCM dgn clarinesse (ubat selsema) je.. dan MC.. (yeee.. itu yg ku mahu... wakaka)

(ko rasa ape?? sangat tak bagus kan doctor ni? aku bagi tau lagi dekat group whatsapp.. group mak jemah.. kak Faten macam biasa.. die cakap.. aku selalu terkena dengan doc macam tu.. huuuu.. sobssss!)

lepas dapat MC aku pon drive balik PD rumah mak mentua aku.. badan memang rasa tak sedap.. akak ipar aku cakap.. die masa pregnant anak pertama die demam jugak.. die pon suspect aku pregnant.. tapi aku macam tak rasa camtu laa.. bukan tak nak or tak yakin.. cuma taknak berharap sangat.. sebab dulu pernah false alarm.. so, taknak kecewa lagi.. aku biasa-biasa jela.. ade Alhamdulillah.. takde takpe.. redha.. ade masa lagi insyaAllah.. :)

Ahad tu nak kene balik kL.. punye la malas rasa nak balik tahap biawak komodo kenyang... aku pon decide nak balik esok pagi Isnin tu.. padahal dalam hati memang rasa nak amek MC lagi.. hahahaha.. sebab seriously, badan rasa tak sedap.. tekak loya.. kepala sakit.. rasa tak sedap la.. tak boleh nak kate.. aku pon lepas subuh balik.. teros menghala ke klinik kat segambut.. biasa klinik ni doctor die perempuan.. lembut.. tetibe aku nampak notice.. die off plak hari tu.. sape plak replace die ni.. aku dah risau.. aku pon pegi masok bilik doctor.. jumpe doctor D.. camni plak cerita die.. hahah..

jap.. sebelum tu.. Doctor D ni lelaki.. muka tak mesra langsung.. cold blooded.. 

Doctor D: yes.. what's your problem?
Aku: demam tak kebah doc.. (alasan same.. hahaha)
Doctor D: are u married?
Aku: yes.. 
Doctor D: are u pregnant?
Aku: err.. not sure yet.. 
Doctor D: u dah delay ke?
Aku: not yet.. supposedly, esok i period.. kalo ikot cycle i la.. (nak jugakkk aku cerita cycle aku.. hahaha)
Doctor D: ok.. i tak tau u sakit ape.. but, if u want to test whether u're pregnant or not.. u can test it here..
Aku: err.. ok.. sure..

(after few minutes.. result keluar.. muka doctor sangat tak best... result positif ke tak.. tunggu la ye.. haha.. tapi doctor D pon sama jugak.. cuma die tak garang.. tp muka takde perasaan.. :P )


kesimpulannya, aku berjaya mendapatkan MC.. kecuali doctor B.. sebab aku tak mintak pon.. baik kannn? :P ... aku rasa doctor lebih tahu.. kalo die gertak-gertak patient die.. akan mempengaruhi pulse dan heartbeat.. :P


makhluk suke membebel,




Tuesday, 8 April 2014

Part 1: Keep Active, keep Healthy!


Assalammu'alaikum and good day!

Aku ni sebenarnya kurus, kecik dan ringan.. aku tinggi 154cm.. berat aku dulu 40-43kg saje.. T___T.. first impression bila orang jumpa.. "kurusnya ko ni Iz.." YE.. itulah "pujian" yg aku selalu terima dari kawan-kawan.. T____T.. sebelum kahwin memang aku kurus.. aku bedal semua jenis makanan (yg halal).. aku makan macam tiada lagi hari esok.. sampaikan semua kawan-kawan aku tau dah.. kalo buat makan-makan, confirm aku akan cakap.. "boleh tapow tak ni?" padahal aku dah melantak banyak gile.. aku makan macam buaya tembaga.. hahaha~ tapi.. aku tetap maintain kurus.. tak naik kat mane-mane pon.. wow!! sangat bangga okeyyy.. sebab orang lain dok struggle nak kurus.. diet, exercise blah.. blahh.. blahhh.. aku relax je mencekik sampai sendawa 4,5x straight tapi tak kenyang-kenyang.. (sampai kawan-kawan aku cakap aku ada saka cacing dalam perot) hahaha~

Tapi bila dah kahwin, badan aku macam dah jadik lain.. (mungkin pertembungan hormon aku dan incik husband) sebabkan aku makan sikit cepat kenyang.. makan sikit tapi perot aku BONCETTTTT....!!! itu memang menakutkan aku.. masa mula-mula aku tengok perot aku boncet.. aku ingatkan aku pregnant.. hahaha.. tapi kalo pregnant mesti kat perot bawah.. bukan perot kat pusat tu... bila aku tekan-tekan.. aku dapat rasa itu lemak.. sebab benyek semacam je.. aku dah menggelupor dah risau badan dah tak macam dulu.. aku pon mengadu la dekat incik husband.. senang je incik husband bagi solution.. "buat la sit up.." =_=!

After a months struggling diet with no exercise.. i figured.. there's no way i can get my shape back! then, I've decided to join a gym.. aku bagi tau kat incik husband.. incik husband kate okey.. die nak sponsor monthly fees aku.. hahaha.. (yes!) aku pon ingat nak join gym dekat-dekat office je.. ade dua options.. 

1) Fitness First Platinum (bawah office aku je)

2) True Fitness (depan parking lot aku) 

Since last time, akak aku pernah joined salah satu fitness kat atas... aku pon tanye die.. fees nak bayar macam mane.. die pon bagi tau.. die bayar lump sum.. pastu berlakulah conversation aku dengan akk aku.. lebih kurang camni..

Aku: Kak Ima, dulu joined ***, bayo camne?

KI: Aku bayo lump sum.. nape? ko nak join ke?
Aku: Aah.. nak workout.. perot dah buncett.. T_T
KI: Ko tak payah la nak workout kat gym.. membazir 1 hal, pastu aku kenal la budak-budak *** tu.. ade CCTV.. ko ingat CCTV tu dorang fokus kat mane?
Aku: Ooo.. yeke? tak tau plak..
KI: tak payah nak bazir-bazir.. dah la ko tu berniqab.. lagi dorang buat naya kang.. ko nak buat cardio je kan? pergi gym kat condo aku je.. free.. ko bayo access card for residents je.. lifetime..
Aku: Ok lah.. 

(aku pon bayo RM50.. dapat access card masok condo akak aku.. then, guna gym sane.. hehehe)

aku ni beriye kejap je.. aku pegi gym tu kejap je.. most of the time, aku banyak workout kat rumah.. sebab aku rasa tak selesa pulak nak tertonggeng-tonggeng dekat gym akak aku tu.. even tak ramai pon yg ada.. tapi rasa segan tu ade.. dah la aku berniqab kan.. 

aku cakap dengan incik husband tak jadik workout kat gym.. nak buat home gym je.. senang.. aku ni rajin blogwalking kat blog favorite aku.. aku nampak blogger Fatin Liyana buat review pasal shopping online dekat Nile.com.. aku pon ape lagi.. dengan sifat cepat terpengaruh.. aku pon bukak link tu.. fuhhh!! banyak gile barang wehh.. fashion, accessories, barang-barang letrik sampaikan benda yg aku nak pon ade!!! GYM EQUIPMENT.. aku ape lagi.. teros shopping.. :P



tadaaa!! ko order pagi, tengah hari dah terpacak depan office deliver barang... pantassss!! :D
aku beli 3 barang.. for starters kann.. aku beli 65cm diameters Yoga Ball  dengan Mini Hand Pump utk kembungkan bola tu.. yelaa.. takkan aku nak tiup angin kat bola tu pakai mulut kann? mati kejungg aku kangg.. pastu sempat aku beli handbag kat Nile.. hahaha.. murahh gile okey beli kat Nile.. harga memang jauh lebih murah daripada tempat lain yg ko rase dah murah dah.. tapi Nile lagiii murahhhhh.. quality? ok sangatt.. aku rase ok.. sebab kalo kat tempat lain.. jual harga RM50.. quality barang macam aku boleh dapat kat kedai RM2.. ko rase?? aku carik Yoga Mat.. takde plak mase aku nak beli tu.. (keciwaaa) tapi aku beli kat tempat lain laa.. 

Sekarang ni.. aku just maintain focusing workout on arms, chest, butt and abs area.. sebab area ni la cepat naik kann?? T___T.. aku ade target aku.. nak shape macam mane semua.. terpulang la kat korang nak badan macam mane.. aku nak fit.. even kurus.. tapi fit.. ade muscle sikit ape salahnya.. hahah.. aku nak body cantekk bukan nak tunjuk kat orang.. tapi nak nampak cantek depan incik husband.. pahala berganda woiii...!! 

jangan sempitkan fikiran dengan.. 

"orang pompuan takde masa nak buat tu semua.."

"ko takde anak boleh laa.. banyak masa nak buat.."

"laki ko jauh.. boleh la ko ade masa semua.."

"alaa.. dah beranakk.. badan memang naik.. nak taknak suami kene la terima.."

dan macam-macam lagi.. no.. no.. no.. semua pilihan kat atas tangan kita.. kalo kate kerja rumah berlambak-lambak.. kite mintak la kerjasama dengan suami kite.. bukan nak lama sangat pon.. sehari setengah jam.. aku workout biasa dah malam.. lepas isya' tu aku dah start.. 

seriously, when we see the result.. we will feel proud with ourselves.. husband pon sayang... hahaha.. (insyaAllah.. buat kerana Allah okey?) :D


p/s: nanti sambung part 2 ape routine workout aku.. :D

makhluk suke membebel,





Habit Buruk

Assalammu'alaikum...

Aku rasa setiap org ade habit buruk masing-masing.. jangan la kate takde habit buruk.. semua baikk saje.. hamboiii.. kemahennn ko takde ye? antara habit buruk itu mengganggu hidup org lain dengan tak je.. tapi aku bukan nak cerita habit buruk yg aku ada.. tapi yg dekat org lain.. 

Ade sorang makhluk Allah ni.. aku tak tau nape dengan die.. die ade habit buruk (aku rasa buruk.. tak tau la dekat org lain itu normal ke ape).. die ni selalu kalo kumpul ramai-ramai ke.. meeting ke.. die akan dok rapat-rapat dengan org lain.. sampai ko rasa die dah tahap pijak kaki ko.. tapi muke die selamba je.. padahal kite dah banyak kali buat cubaan nak alih kaki kita.. ceritanya camni....


**********

KES PERTAMA

Masa tu aku ade gathering dekat pantry office.. semua team under boss aku berkumpul laa.. yg die ni.. (biar aku gelar nama die N) memang tak bape suke meeting-meeting ni.. ade je mulut die komplen.. aku malas nk layan.. die dok ngomel-ngomel.. aku buat bodo jela.. pastu bila dah ramai-ramai kumpul tu.. aku rasa macam ade org dok push-push aku.. pastu rasa macam kene cubit.. ko rasa ape?? aku toleh belakang.. aku nampak die ni dok buat camtu tanpa rasa bersalah.. aku pon ke depan sikit.. sebab aku assume.. "ooo.. die rasa sempit kot kat belakang.." padahal punya la luas pantry tu.. boleh je die pergi side lain.. bila aku berganjak, makin rapat pulak die dengan aku.. aku tension.. aku blah dari tempat tu.. lega!!

KES KEDUA

Ade gathering lagi (oo,, baru aku ingat.. kitorang setiap pagi ade Public Speaking (PS).. macam sekolah-sekolah kan?) hahaha.. kitorang semua pergi laa kat pantry lagi.. masa aku tengah tengok team members lain buat PS.. aku tengah syok-syok.. tetibe ade org pijak kaki aku..! ouchhh!! sangat wehh.. sekali aku tengok.. si N ni.. arghhhh!! pastu aku cakap.. "N, N pijak kaki Iz ni.." pastu die dengan muka tak bersalah.. die angkat kaki die.. lepas tu die buat tak tauuu je.. no apology coming from her mouth.. aku sabo je... takpe-takpe.. aku ke depan sikit.. kang die pijak aku lagi kangg.. 

KES KETIGA

PS berjalan seperti biasa.. I learned the lesson.. "Do Not Stand Beside N." aku dok la diri dengan orang lain.. pastu aku tengok N ni buat benda yg sama dengan org lain.. die dok push-push orang dan cubit org yg dekat dengan die.. eh.. eh ehhhhh.. suke-suke die je.. ko ni dah kenape?? ade habit ape yg suke menyakitkan org? org tu pon muke dah tak selesa dah aku tengok.. pastu org tu blah dr tempat kejadian.. hahaha.. seriously, i think she have anxiety disorder... sebab die macam tak suke berkumpul dengan org ramai.. haihhhh~


**********

Kesimpulannya, aku rasa kene alert kot kalo kite ade habit buruk yg mengganggu org lain.. elok-elok org takde masalah dengan kite, jadik bermasalah sebab ade benda yg kite buat menyebabkan org rasa kurang senang.. even org dah bagi tau habit buruk kite tu pon.. don't take for granted.. kalo kite rasa benda tu biasa.. org lain TAK BIASA.. okey? sama-sama la kite observe diri sendiri kot-kot ade habit buruk yg tak cool langsung.. T____T





p/s: habit buruk aku pon agak mengganggu org sekeliling aku jugak.. walaupun ianya normal.. :P



makhluk suke membebel,



What's New!