Sunday, 10 April 2016

Part 3: The Winner was Born!

Assalammu'alaikum and good day!

Ya Allah.. panjang nye kesah beranak aku ni kannn.. Org lain beranak jugak tapi takdela panjang sangat.. haha.. aku nak cover cerita nak dekat 2 tahun kot mau nye tak berjela.. ok sambung teros..

kat mana aku stop hari tu? Oo.. lepas induce.. haa.. lepas induce je sakit aku non stop.. selera makan semua boleh kata 80% hilang.. org katil sebelah pon tengok aku mcm sakit bebeno.. aku takleh tido sepanjang contraction.. kalo tertido tu sebab kepenatan..

aku induce pukul 6ptg macam tu rasanya.. malam tu takleh tido.. kejap2 aku terjaga sebab sakit.. ngadu kat suami die pon tak boleh nak tolong sebab yelaaa.. hospital gomen kott.. mana ade bagi suami dok dengan kite kan? dah tu paham2 jelaa hospital gomen camne.. bertabah jela ibu2 yg sakit di kala malam.. bilik individual pon takde..

29/12/2014 ; sakit makin kerap.. suami dok teman aku dari start waktu melawat sampai abes waktu melawat.. hahahaha.. die suruh aku banyak jalan.. aku tak tau la aku lemah ke ape.. tapi, aku memang tak mampu nak berjalan sangat.. aku melangkah 5,6 tapak je dah sakit gile.. solat pon aku solat duduk kat katil..

sebab sakit aku dah kerap tiap 15mins camtu.. aku cakap kat nurse.. nurse buat CTG.. pastu buat VE lagi.. seriously, benda paling tak suke adalah VE ye.. senak gile.. kalo dapat doctor yg lembut kurang sket pressure ko.. kalo dapat yg layan ko macam lembu nak beranak die seluk tanpa perasaan.. T_T lepas check.. bukaan baru 4cm katanya.. sedih aku.. nak terberanak sangat dah rasanya.. sobsss

9:30 malam; aku memang tak tahan sangat2.. aku pergi toilet tgk ade darah dekat panty linear.. aku tunjuk dengan nurse.. nurse cakap blood show.. die kata..

"dah tak lama dah awak ni.. malam ni mungkin boleh bersalin.."

senyum aku.. alhamdulillah.. nak bersalin dah.. aku pon kuatkan semangat berjalan.. tapi tak kuat mana laa.. hahahaha.. lepas tu aku nampak ade 2 org dah kene tolak labour room.. lepas sejam camtu dorg keluar dah.. kejap je dorang bersalin.. dalam hati aku semoga urusan bersalin aku jugak dipermudahkn..

11:30 malam; aku dah tak tahan sangat2.. sakit makin kerap.. aku gagahkan diri nak berjalan tapi mampu jalan 3 tapak je.. ade sorang mommy ni die prihatin tgk aku.. die panggil nurse.. nurse mintak aku jalan kat examination room.. aku rasa ade la dalam 5mins aku nak sampai ke depan yg jarak nye 5 meter je kot.. hahahaha.. pastu dorang buat VE.. bukaan dah 6cm.. alhamdulillah.. dah boleh masok LR.. senyummmm aku.. nurse suruh siapkan baju baby.. pastu aku naik wheelchair.. nurse tolak masok LR.. 

11:45 malam; aku sorang je ade dalam LR tu.. kira penutup malam tu.. aku org terakhir masok la.. dan org pertama yg konon nak terberanak sgt sebelum penutup hari.. haha.. dorang siapkan aku semua.. pastu nurse tu tinggalkan aku.. terpinga2 aku.. ehh.. memang macam ni ke? macam2 dalam kepala aku ni.. aku tgk jam.. sakit makin kerap.. selang 10mins macam tu  tapi nurse kata bukaan belom 10cm jgn teran.. dorg bagi aku sedut gas ape ntah.. kononnye nak bagi kurang sakit.. jangan percaya laaa.. takdenye kurang sakit.. hahahaha.. aku tak sedut pon gas tu sebab takde effect pape..

30/12/2014 2:30 pagi; masok sorang, sorang dalam LR.. yg paling sadis ade sorang ni.. die punya sakit nk terberanak.. sampai die maki nurse.. nurse pon maki la balik.. aku yg tgh sakit ni teros lupa kejap sebab ngeri wehh dengo die kesakitan nak terberanak tu.. tapi kejap je die meneran.. dalam setengah jam camtu dah keluar anaknye.. tapi die tumpah darah.. kesian die..

6:30 pagi; doc check lagi.. bukaan tetap sama.. doc kata, kalau macam ni jugak, kene czer.. oh my.. aku taknak.. dalam hati doa banyak2 pujuk baby keluar cara baik.. hahahaha.. 

7:30 pagi; nurse dtg check.. nurse tengok dah nampak kepala Talhah dah.. semua nurse dgn doc cepat2 attend aku.. padahal sebelum tu aku sorang2 je.. nurse pon panggil suami aku kat luar.. suruh masok.. actually, malam sebelum aku masok LR aku dah mesej die.. tapi suami aku tido plus off data.. nasib baik aku tak terberanak malam tu.. suami aku borak2 dengan aku.. selawat dan zikir sama2.. die tanya soalan ape pon aku dah tak tau nak respond ape sebab letih + sakit lagi.. 

8:00 pagi; nurse suruh push! aku dah push tapi baby tersekat dekat pangkal rahim aku.. puas la aku push.. sampai doc cakap.. "faizah, awak push kuat sikit.. baby awak bukan besar pon.." amboiii doctor.. ce doctor try push skali.. aku dah letih menahan sakit dari pukul berapa pulak kannnn.. mau nye abes tenaga aku.. 

9:00 pagi.; lepas beberapa cubaan push tak jugak keluar si Talhah ni.. syg bebeno nak dok dalam perot ibu ye.. haha.. last2 doc decided utk vacuum je.. masa ni yg attend aku ade la dalam 6 org nurse dengan 2 org doctor kot.. doc yg buat procedure vacuum tu badan die besar kot.. die cakap macam ni.. "puan, puan tetap kene push ye.. sy boleh tolong puan tapi puan tetap kene tolong diri sendiri.. ok, on 3.. go! push!" doc tu teros tekan atas perot aku.. teros aku rasa nak terberanak ye.. memang 2x push teros keluar kepala Talhah.. lega rasa wehhh.. lepas tu push sket je utk the rest body.. 

9:50 pagi; lahir la anak soleh pertama aku.. alhamdulillah.. keluar je Talhah.. nurse teros letak atas dada aku.. rasa macam tak caya.. Talhah nanges.. suami aku pon cakap.. baby dah keluar yg.. dorang keluarkan lendir Talhah time tu jugak.. pastu dorg angkat.. aku dengo Talhah nanges kuat.. dorang timbang Talhah.. nurse cakap.. baby 3.8kg.. makaiii.. patut la payah bebeno aku nak meneran.. baby beso kot.. hahahaha.. nurse dengan doc pon terkejut sebab nampak perot kecik, scan pon dalam 3kg je.. kalo lebih pon dalam 3.2-3.5kg je.. 

Talhah keluar dengan sehat alhamdulillah.. anugerah terindah.. lepas keluar LR.. aku teros cium Talhah banyak2 kali.. rindu sangat.. mak2 mesti paham perasaan ni kan.. 


ni la budak yg taknak keluar dari perot ibu die.. hihi


sepanjang dalam pantang, alhamdulillah Talhah anak yg tak banyak ragam dan mudah jaga.. budak baru lahir kan.. biasa la nanges sikit2.. tu ade la.. biasa la tu.. tp overall.. mudah je nak manage die.. yela.. Allah tu Maha Adil kan? aku susah nak bersalin.. tapi, Allah bagi kesenangan nak jaga Talhah.. sampai la sekarang alhamdulillah.. semoga Ahmad Talhah Ubaidullah jadik anak yg sihat sempurna, cerdik, berakal serta beramal soleh.. InsyaAllah allahumma amiiinn.. 😁😘

okbai.. tamat! 

Monday, 4 April 2016

Resepi : Ayam Buttermilk

Assalammu'alaikum and good day! 

Hari ni stop kejap citer pasal bersalin aku.. hahahaha.. nak share resepi pulak.. dah berapa hari dok perap resepi ni.. hari tu macam takde idea nak masak ape.. dok scroll ig sendiri.. ternampak ayam buttermilk.. pastu aku tanya suami aku.. nak tak lauk tu.. lama dah tak buat.. die ok je.. janji pedas katanya.. ok jom tengok resepi.. 

Ayam Buttermilk 

Bahan2 

(utk ayam) 
2 keping ayam (bahagian dada/isi) *potong kecik2 
1 sdb tepung gandum*
1 sdb tepung jagung*
½ sdb serbuk kari*
1 biji telur
garam*
minyak utk menggoreng

Cara2
- Ayam yg dah dipotong kecik tadi tu celup dalam telur. 
- Campurkan semua yg bertanda * dalam 1 bekas. 
- Kemudian baru masukkan ayam yg di celup telur.. salut dengan campuran tepung tadi. 
- goreng dalam minyak (takkan dalam air pulakkk) sampai agak2 golden brown.. dah ok la tu.. 

(buttermilk) 

Bahan2 
1 bijik bawang besar *
2 ulas bawang putih*
1 inci halia*
5 bijik cili api*
1 tangkai daun kari
sedikit daun bawang
½ cawan susu cair 
2 sdb butter/majerin

Cara2
- Hiris semua bahan yg bertanda *.  
- Panaskan kuali, kemudian masukkan butter. 
- Lepas butter dah cair, masukkan bahan yg telah dihiris tadi. Tumis sampai naik bau. Masukkan daun kari. Kacau sekejap. 
- Masukkan susu cair tadi. Agak2 dah mendidih masukkan ayam yg dah di goreng sebelum tu.. 
- Kacau seketika. Perisakan dgn garam dan gula. 
- Boleh angkat dah.  Tabur daun bawang. Kalo rasa nak berkuah, tambah air sebelum masukkan ayam. Kalo tak nanti ayam kurang rangup sebab dah basah kene air. 

boleh makan dengan nasik atau roti
selamat mencuba! okbai! 

Sunday, 3 April 2016

Part 2: The Winner was Born

Assalammu'alaikum and good day!

Okey sambung part 2.. tak tau la panjang mana kali ni.. tapi harap2 ni final part la.. hihi.. aku nak terus cerita the day aku admitted la kan? kang nak cerita semua mau berbelas2 part.. :P

sepatutnya EDD Talhah 26/12/2014.. tapi.. aku sikit pon takde rasa sakit ke hape.. tanda2 memang takde langsung.. pelik jugak.. makan pon berselera.. Braxton hicks pon takde langsung.. aku pon buat tindakan kurang bijak mintak suami aku buatkan air selusuh.. aku tau air selusuh ni function die utk memudahkan kite bersalin.. tapi sepatutnya minum time dah ade bukaan bukan takde bukaan lagi.. aku pegi bedal sebelum ade bukaan.. Wallahu’alam, kalo tu sebabkan aku overdue ke ape kan.. but still.. nothing happen.. runsing la hati aku ni sebab makin dekat tarikh suami aku nak balik Miri.. sedih la aku memikirkan bersalin tanpa suami di sisi nanti.. T_T

tapi, Allah knows better.. masa tahun 2014 kan banjir besar dekat area pantai timur.. so, cuti sekolah pon extend lagi seminggu.. alhamdulillah.. my prayers has been answered.. 😂😂 hepi gile aku time tu bila dapat tau.. at least dapat la suami aku tengok baby sebelum die balik.. dah 2 hari lepas tarikh edd still takde ape2 lagi.. aku dah risau..

28/12 aku bangun pagi.. tapi rasa perut tak best.. bukan rasa sakit ke hape.. rasa macam baby gerak slow.. aku cakap dgn suami..



aku : "bang, baby gerak slow la.." 



suami : die tido tu.. (typical answer) urghhh! 



aku : biasa time macam ni dah aktif.. (masa tu pukul 9am)



suami : nak bersalin kot? (muke excited) 



aku : eishh.. takde rasa sakit bersalin amenda.. kang tengah hari, kalo slow jugak pegi klinik eh? 



memang sampai tengahari tu baby gerak slow je.. biasa tengahari dah cukup 10x gerak.. ni tak.. baru 7x ke camtu.. aku risau la.. pastu lepas zohor camtu aku pergi klinik.. klinik suruh teros pergi hospital sebab aku dah overdue.. sebelum pergi hospital angan2 aku dah pikir nak pekena coconut shake dulu.. hahahaha.. tapi suami aku suruh pergi hospital dulu.. kalo takde pape baru pekena coconut shake.. aku dah pernah admitted sebelum ni sebab kes sama jugak.. aku dah dapat agak confirm doctor suruh admit punya.. takdenye die nak bagi lepas.. plus, aku overdue.. lagi laaa.. as expected.. teros check in.. memang tak mendapat la coconut shake aku.. T_T



doc mula2 scan.. pastu die scan lama wehh.. aku mcm dah cuak laa.. pastu aku tanya doc.. (btw, doc yg attend aku masa ni baik gile.. cina tp baik n lembut.. tak seperti luaran die nampak cold blooded) 



aku : "doc, ade problem ke? 



doc : i tgh check u punya air ketuban



aku : kurang ke doc? 



doc : how do you know? 



aku : last time, I've admitted for the same reason.. they told me if baby kurang gerak possibility air ketuban kurang.. 


lepas doc scan memang kurang pon.. padahal 2 hari sebelum tu air ketuban ok je.. doc cakap dah tinggal 2 ke camne ntah.. aku pon tak berapa paham medic terms ni.. hahahaha 


buat VE (vaginal examination) nk check ade bukaan tak.. doc kata baru 1cm.. pastu ayat yg tak boleh aku lupa doc ckp.. 

"sebab u dah overdue.. kami akan bagi u induce la.. bagi sikit pressure kat baby utk die keluar.. if we wait a bit longer I'm afraid it'll risk your baby.."

aku bincang dengan suami aku.. suami aku cakap ok je.. memang la die ok bukan die yg nak kene induce kannn.. emo kejap aku masa tu.. sebab aku tau.. based on kawan2 punya experiences.. takde yg sebut induce ni sakit sikit ke.. kurang sakit ke hape.. melainkan sebut induce ni sakit die berganda dari sakit normal.. haaa.. mana tak berpeluh aku nak mengadap induce tu nanti.. 

lepas tu induce pon dimasukkan melalui tiub kat vaginal part.. aku ingatkan induce ni injection kat pinggang ke hape.. rupanya macam2 jenis.. aku punya masukkan ade liquid ape ntah dorang masokkan tiub kat vaginal part pastu dorang inject ade macam air ke ape ntah.. lepas tu ko kene "hidup" dengan tiub yg tergantung kat tang bawah tu.. seriously, sangat tak selesa.. hahahaha 

lepas 2 jam camtu kot aku dah start rasa contraction.. sebelum sakit tu.. kemain lagi aku order mee goreng dekat suami aku taw.. tak tau ni masa depan aku macam mana lepas induce nanti.. hahahaha.. lepas dah selang 20 minit contraction.. teros hilang selera makan aku.. roti pon aku tak lalu nak makan.. letih woo contraction ni rupanya.. fuhhh! rasa macam panjang lagi nak cerita.. kite sambung part 3 la.. hahahaha.. 😝😝


masa ni belum sakit boleh la amek gambo siap up kat IG.. lepas dah sakit semua benda jadik malas dan takde mood.. hahahaha 
nanti sambung part 3!okbai! 

Saturday, 2 April 2016

Part 1: The Winner was Born!

Assalammu'alaikum and good day!

Rajin plak rasa nak update blog banyak2 kali.. iolls update gune hp je.. senang.. nak bukak laptop kang si Talhah ni bukan boleh tengok.. banyak idea die buat cobaan nak mencapai skrin laptop tu kangg.. baik type kat hp je.. tengah2 nyusukan die boleh la update sekali.. hihihi..

Tengok blog sendiri kat link tepi2 tu.. bahagian "Motherhood Journey" tu macam unfinished plak sebab Talhah dah lahir, tapi cerita tak habis.. ni kira aku wrap up from the previous post sampai beranak teros la senang.. hihi.. so, post ni mungkin agak panjang laa.. (ade part 1 siap.. kiranya ade part 2 dan seterusnya la kot.. haha) harap bertabahlah membacanya (ade ke org nak baca? takpelaa.. ni kan public diary aku.. takde org baca, aku baca sendiri nanti kot2 nak recall memories)

Sepanjang pregnant kan Talhah.. alhamdulillah.. aku sangat mudah.. takde mengidam.. takde morning sickness yg teruk dan berpanjangan.. takde meragam.. takde banyak hal la senang cerita.. smooth je semua alhamdulillah.. takdir Allah.. akak aku yg atas aku dah kawen 3 tahun tapi belom ade anak lagi.. sekali after 2 months pregnancy, akak aku plak pregnant.. alhamdulillah.. kira aku ade geng la masa pregnant tu.. tapi akak aku banyak dugaan die throughout pregnancy.. kesian tengok.. morning sickness je dah 6 bulan.. T_T

Aku sepanjang pregnant ya Allah.. kemain kuat makan.. suami aku pon macam stress tgk aku makan.. hahahaha.. sebelum pregnant berat aku 44kg.. masa pregnant.. last berat aku 61kg! hahaha.. bayangkn laaa.. betapa kuat nye aku melantak.. aku kuat makan nasik tao.. lapo je aku bedal nasik.. sampai mentua aku sound suami aku suruh pesan kat aku "cakap dgn iz, kalo lapo jangan la makan nasik je.. makan la benda lain.." mentua aku concerned taw.. sebab die tgk aku makan macam hapee je kan sebab die anak 7 tak pernah melantak cam aku kot.. :P

Masa 1st trimester.. aku takde alahan ape2.. cuma bila makan.. takleh teros bangun.. kene rest 10-15mins bagi makanan tu turun kat perot betol2.. kalo tak memang aku muntah balik.. aku morning sickness 2 minggu je alhamdulillah.. tahap yg aku muntah sampai keluar muntah kuning tu.. adoyaiii.. seksa rasa.. camne la akak aku  yg mabuk sampai 6bulan tu.. T_T

Masa 2nd trimester takde alahan langsung.. makan memang non-stop laaa.. aku aktif sangat.. sape tgk aku pon rasa cam penat sebab aku kejap2 masok dapo.. ade je benda aku nk buat makan.. hahahaha.. tapi sedih la.. sepanjang pregnant aku ade masalah hb low.. makan la obimin ke ape.. tetap tak naik.. aku makan real food baru naik.. naik pon sikit je.. tetap tak lepas 11.. paling rendah hb aku 7.9.. time ni doc pon macam kesian tgk aku.. tapi dorg check, tgk aku takde pucat, mata ok.. aku pon takde pitam.. cuma hb aku jela problem.. :(  sebab kan hb low aku kene check up 2 minggu sekali.. memang leceh laa.. paling nyampah nk kene kencing.. aku rasa mak2 mengandung je tau betapa leceh dan menyampah nya tiap kali check up nk kene kencing.. hahahaha.. pastu berat aku bertambah 2kg dalam masa seminggu.. tu pon asbab aku kene checkup 2 minggu.. arghhhh!

3rd trimester adalah trimester yg paling debor skali.. sebab dah hujung kan.. nervous woii.. dah la 1st time.. pastu balik semenanjung on 30 weeks.. padahal boleh je balik paling lewat weeks 35.. tp dah kata 1st time kannnn.. redho jela balik sendiri tanpa suami.. balik je semenanjung aku teros shopping barang2 baby.. seriously.. utk 1st baby aku rasa banyak yg aku beli jadik sia2.. contoh.. aku beli cloth diapers.. konon nak eco friendly kata kooo.. tapi last2 hampeh.. aku rasa aku bukan lah mak yg rajin nak mencuci CD anak aku.. hihi.. alhamdulillah akak aku yg pregnant sekali tu die memang nak gune CD utk anak die.. aku pon jual la half price dekat die walaupun tak gune lagi.. sobsss.. masa awal2 beli dah la agak pricey.. 

Sebabkan anak 1st,die punya excited tu lain maciammm.. aku siap buat maternity shoot dekat pantai belakang rumah suami haa.. tapi.. to be honest ye.. aku sangkakan gambo dr photographer opkos la kebabomm kan hasil nye.. tp yg aku dapat.. kebabomm hati aku ni haa.. dalam 1 album boleh kira berapa ketol je shot yg cantek dan terang ye.. haihhh.. sabo jelaaa..


ni antara yg ok laa..




nampak mcm ok kan? tp ce tengok kaki aku tu.. dok terpeleot.. senyap je photographer aku.. haihhh

banyak lagi sebenarnya.. tapi malas nak tengok.. sobsss.. menyedihkan.... huhu.. ok laa.. stop part 1.. panjang bebeno aku rasa ni.. hahahaha.. nanti ade kerajinan aku sambung part 2 plak InsyaAllah.. 

okbai! 

Thursday, 31 March 2016

Resepi : Cucur Badak

Assalammu'alaikum and good day! 

Kejap je dah hari Jumaat dah.. sekarang masa cepat berlalu kan? sedar2 dah seminggu dah.. minggu ni suami aku ade kem pengawas kat sekolah die.. so, minggu ni dok rumah diam2 jela.. awal2 pagi dah siapkan bekal lunch utk die.. 3 hari lepas die dah request nak bawak lauk utk Jumaat sebab tak balik.. sempat la masak ayam masak merah dgn goreng sayur campur sket.. jadik laa.. 

Tapi hari ni nak share resepi cucur badak.. cucur badak ni buat masa hari Rabu.. terlebih rajin plak Rabu tu nak buat kuih.. kot2 nak try boleh la haa.. resepi aku mostly simple je.. InsyaAllah sedapp.. kalo leceh sgt malas je nak buat rasa.. hahahaha.. 

Resepi Cucur Badak

Bahan2 
(utk buat badak) :P
3 bijik keledek oren (sederhana) 
2 cwn tepung gandum 

Cara2
- Rebus keledek sampai empuk lepas tu lenyekkan. 
- Biarkan sejuk, pastu campurkan tepung gandum. 
- Uli sampai tak melekat kat tangan. Kalo tak cukup tepung gandum, boleh tambah lagi takde masalah.. aku pon main agak2 je tepung tu sebenarnya.. hehehe

(inti badak) 
Bahan2 
1½ Cawan kelapa parut (ambik putih saje) 
1 bijik bawak beso*
2 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 sdb Udang kering*
3 biji cili api*
serbuk kunyit 
garam
gula

cara2 
- blend bahan yg bertanda (*) 
- tumiskan bahan2 yg dah blend td sampai naik bau dan agak kering
- masukkan kelapa, gaul sebati. 
- masukkan serbuk kunyit sikit je.. kang letak banyak kuning sgt kang.. tp kalo rasa nak letak banyak pon bolehhhhh... 
- perisakan dgn garam dan gula. Masak sampai inti hampir kering. Pastu angkat. 

Nak buat cucur badak tu.. buat bulat2 ikot la beso mana nak buat badak nye.. aku buat bulat2 beso bola ping pong tu je.. pastu masukkan inti.. pastu panaskan la minyak, then goreng la sampai masak.. 


ni la rupa cucur badak aku.. aku suke cucur badak yg luar rangup dalam lembut.. terasa bila gigit.. yummm! 

Selamat Mencuba! 

Wednesday, 30 March 2016

The Dead Kitten

Assalammu'alaikum and good day! 

Semalam aku pagi2 dah buat gerak gempur membersihkan bangkai anak kucing belakang rumah ni haaa.. patut aku lama tak nampak die.. rupanya dah arwah dah.. yang nak jadik cerita nye sebab si Kepam (aku bg nama die) ni mati betul2 belakang pintu dapur aku.. aku ni memang jarangggg laaa nak ke laman belakang tu.. bukan ade ape aku nak tengok pon.. laman belakang ni pon dah bersimen.. kira takde la rumput ke lalang nak tumbuh.. so, memang takde keperluan la aku nak melawat kawasan belakang tu kalo takde sebab.. 

Dah nak dekat seminggu jugak laaa aku terbau bangkai.. tapi aku ingatkan bau dtg dr longkang ke hape.. tapi makin lama makin kuat pulak.. aku pon intai la kat celah pintu.. sekali nampak si Kepam ni.. adoyaiii.. cakap dgn suami aku.. mintak tolong die yg bersihkan sebab aku nak bersihkan tu bukan la tak boleh tapi risau Talhah meronta2 nak ikot kanggg.. langsung tak jadik keje.. 😅😅

Tapi sebabkan suami aku lately asyik balik petang je.. banyak keje kat sekolah.. aku pon dah tak tahan bau nye.. aku pejam mata jelaa bersihkan sendiri.. alhamdulillah Talhah behave.. takde nak ikot ke ape.. agaknye die pon tak tahan bau tu.. hahahaha.. masa aku nak bersihkan bangkai die tu.. aku cucuh gune paip.. bersepai body parts die.. huhu.. ngeri aku tengok.. pastu yg tak boleh lupa.. tengkorak kepala die bergolek kene cucuh air.. bulu2 die pon semua gugur.. adoyaiii.. ni pon terbayang masa cerita.. 😣😣

mencabar jugak nak bersihkan bangkai ni.. dengan bau nya 1 hal.. dengan badan die yg dah bersepai tu 1 hal.. sambil aku bersihkan tu aku baca ayat penggerak jugak.. yelaa.. benda dah mati kannn.. risau laaa.. last2 bersih jugak alhamdulillah.. pastu mak si Kepam ni dtg tgk takde dah mayat anak die.. die tengok je aku.. aku pon cakap.. "anak ko dah takde.. lain kali jgn biar je anak tu.. kesian tau tak?" terkebil2 mak si Kepam tu dengo aku bagi amanat.. hahahaha.. 

Harap2 pasni jangan laaa ade lagi kucing ke ape2 binatang mati kat belakang rumah ni.. gigil aku membersihkannya.. haihhh

RIP kepam.. ni bukan gambo kepam.. ni credit to Google.. tak sampai hati aku nak amek gambo si kepam.. kang korang semua muntah hijau hilang selera makan kang.. 😝

Tuesday, 29 March 2016

Resepi : Pai Susu

Assalammu'alaikum and good day! 

wahhh! dah nampak dah sikit2 kerajinan aku nak update blog.. harap2 semakin rajin la ye i'olls ni.. 😂😂

semalam bosan2 duduk rasa macam nak mengunyah tapi tak tau nak kunyah ape.. nak kunyah biskut rasa macam bosan dah.. pastu teringat kawan aku Yana, suruh aku test buat pie susu.. tgh viral kat MAHN katanya.. aku pon bukak fb suami.. carik resepi.. oooo.. senang je.. aku pon teros buat.. 

Resepi Pai Susu

(kulit pai) 

2 cwn tepung gandum 
5 sdb majerin/planta
1 biji telur 

cara2 
- gaulkan tepung gandum dgn majerin sehingga sebati pastu baru masukkan telur. 
-  adun sehingga doh terbentuk lembut.  kalo tak melekat kat tangan tu kira jadik dah tu InsyaAllah.. 
-  bentukkan dalam bekas atau loyang.  Tekan sampai agak2 tak tebal sgt tak nipis sangat. Pastu cucuk2 sikit dgn garfu based die.. 

(filling pai) 

1/2 cawan susu pekat (ikot la nak manis ke nak kurang manis) 
1/2 cawan air
3 bijik telur
1 sdk esen vanila 
1 sdb tepung custard/gandum

cara2 
-  campurkan semua.. whisk kan sampai sebati.. sampai tepung takde yg berketul.  (gune hand whisk je) 
- agak2 dah ok, tuang ke dalam bekas yg korang dah letak crust td tu.. adunan memang cair ye.. macam air tu haa.. so, jangan panik sgt.. hihi
- kalo gune oven, preheat oven 180°C selama 15mins.. then, bakar selama 25-35 mins.. ikot kesesuaian bekas.. kalo bako atas dapur gas, dalam 25mins je rasanya..

resepi asal die masak dalam nonstick pan.. masak atas dapo gas.. aku gune bekas lasagna tu je.. pastu aku malas nak tunggu tepi dapo gas, so gune oven je senang.. hehe.. pastu siap! 

ni la rupa pie susu nyaa.. 

to be honest, aku prefer kuih2 melayu lagi la.. tekak aku ni tekak veteran mungkin.. so, kalo kuih2 omputih ni aku mesti makan tak banyak.. takat nak rasa je.. resepi ni agak simple.. tapi banyak gune telur.. aku lemah betol kalo buat kuih banyak gune telur ni.. rasa down je.. sebab kalo tak jadik rasa macam bazir je ye dakkk? hahaha.. ok, korang kalo nak try.. try la ye.. kot la rasa macam bosan petang2 nk makan kuih ape tak tau.. try buat pie susu ni.. senang pon senang.. prep time tak sampai setengah jam.. 

*tips: banyakkan selawat bila nak buat keje.. especially bab masak.. semoga asbab selawat, masakan kite mendapat barakah dan lagi sedap InsyaAllah.. 😁😁😁

okbai! 

Monday, 28 March 2016

Introduction after Long Break!

Assalammu'alaikum and good day!

Seriously? Dah bape tahun aku tak bukak blog sendiri??? hahahaha... lamo gile wehh!! from previous post aku tengah pregnant 4 bulan sebab masa raya kann.. now, anak aku dah 1 tahun lebih dah.. hihihi.. okeyla.. i guess i have to start over la kot kan? buat summary jela dalam 2,3 perenggan.. rasa macam nak aktif blogging balik.. bila baca old posts rasa macam... bagus jugak blog ni eh.. macam loglife kite yg kite mungkin tak ingat... tapi bila dah masok dalam blog/diary kite boleh recall balik..

macam aku tak suke laa nak simpan ke tulis diary sebab possibilities utk org baca or membahan aku kelak (especially among family members la kannnn dan suami aku) tu tinggi.. hahaha.. kalo blog ni.. kurenggg sket.. kite just share benda2 yg kite nak share jela.. ok la.. in short nak cerita la life aku dekat Miri, Sarawak ni.. 

tup tup.. dah nak masuk tahun ke2 aku pindah sini.. means, aku dah 2 tahun jugak jadik full time housewife.. dok rumah je uolls.. jaga anak, uruskan rumahtangga.. in short, aku sedang belajar jadik multi-tasks woman.. dok rumah belajo masak macam2.. aku ni suke dok dapur.. suke masak.. suke makan.. so, macam2 jenis la aku try belajo.. kalo kat FB ade group Masak Ape Hari Ni.. haaa.. aku join dah group tu.. kalo ade je lauk ke kuih ke yg viral mesti kemain laju org test.. termasok aku la tu.. :P syok bila kite tau masak ni.. pastu bila cuba jadik plak.. lagi ko berkobar-kobar nak try macam2 lagi.. alhamdulillah suami aku jenis tak memilih makan.. bila aku try ape2 biasanya die memang akan makan la.. kalo tak kene tekak die, die try sket je.. pastu selebihnya aku la yg perabiskan.. :P salah satu sebab aku nak aktif blog balik sebab nak share la resepi (kottt la ade yg mencarik ke kannnn.. hihi)

hmm.. ape lagi eh nak cerita?? oh ye! aku dah ade anak.. tadi kan da mention kat atas.. hahaha.. anak aku umur dah 1tahun 3bulan dah.. kejap je beso budak tu.. nama anak? Ahmad Talhah Ubaidullah.. :) ambik nama sempena 10 sahabat Rasulullah yg dijamin syurga.. semoga akhlak anak aku juga seperti sahabat nabi insyaAllah, allahumma amiiinn.. :'D anak aku ni lahir hujung tahun sangat2.. 30/12/2014.. dah la overdue.. pastu susah wooo nk lahir kan die sebab die besar.. berat die masa lahir 3.8kg! doc yg scan kemain lg cakap anak aku dalam 3kg je.. paling berat pon 3.3kg katanya.. masa kat dlm labor room.. masa nak push tu kemain susah.. doc yg in charge tu siap marah (takdela marah die mcm urge aku) cakap "faizah, awak kuat sket push nye.. baby awak bukan besar pon.." nak putus nyawa aku push Talhah.. huhuhu.. nak cerita experience nanti laa.. aku buat next entry.. baru syok sket.. takdela panjang sgt dlm 1 post.. kata td summary je... hahaha 


ni la anak soleh tu..  😁
buat masa sekarang takde lagi plan nak menambah.. plan nak menambah bila suami aku dapat pindah ke semenanjung InsyaAllah.. ingat senang ke nak dapat pindah? rezeki masing2 la kalo ade yg senang tu,.. kitorang tak pernah miss lg mintak tukar.. tiap kali ade permohonan je mesti isi.. tapi belom rezeki.. mencabar jugak dok sini.. barang2 mahal.. nak beli ape2 pon kene pikir2.. 

okey.. tadi janji 2,3 perenggan je kannnn.. ni macam dah lebih je.. hahahaha.. ok dah boleh stop.. sekarang tengah susukn Talhah.. die pagi2 subuh bangun.. lepas tu aku bagi sarapan mcm abah die nak pergi sekolah jugak.. pastu tidokan balik.. kang pukul 9-9:30 die bangun la.. hehe.. nanti ade masa update blog lg InsyaAllah.. 😁😁😁

okbai! assalammu'alaikum! 

What's New!